Zorgvuldig berekende fundering voor massieve portaalfreesmachine

Het Schiedamse bedrijf Huisman, een specialist in kranen en andere innovatieve grote apparatuur voor schepen en offshore-installaties, doet al vele jaren een beroep op de diensten van Technisch Buro C. de Heer. Voor praktisch elk gebouw van dit staalbedrijf hebben onze specialisten de constructies ontworpen, berekend en de uitvoering begeleid. Daarbij gaat het zowel om de constructie van de gebouwen zelf als ook om de draagconstructies voor veel van de machines en installaties in die gebouwen.

Vrijwel elk bedrijfspand van Huisman aan de Wiltonhaven heeft een speciale functie. Sommige gebouwen zijn extreem hoog, zodat offshore kranen naar binnen passen, en andere panden vereisen een zodanig stevige constructie dat het pand speciale machines of apparatuur kan dragen. “Recentelijk besloot Huisman om voor haar hal 8 een nieuwe, bijzonder grote Zayer portaalfreesmachine aan te schaffen. Met een dergelijke freesmachine produceert het bedrijf zwenklagers met een grote diameter, een integraal onderdeel en sleutelcomponent van haar Heavy Lift Cranes”, vertelt André van der Maarl, directeur en ontwerpend constructeur bij Technisch Buro C. de Heer.

Capaciteit uitbreiden
“In hal 8, een werkplaats voor machinale bewerkingsprocessen, stond al een grote portaalfreesmachine maar door de groeiende vraag naar Heavy Lift Cranes wilde men de capaciteit fors uitbreiden. Dat kan met deze nieuwe machine waarvoor wel een zeer stevige, stijve en trillingsvaste fundering vereist is. Essentieel is dat we enorm veel stijfheid creëren in de ondergrond waarop deze freesmachine komt te staan. Je kunt wel nagaan”, zegt Van der Maarl, “dat zo’n machine extreem grote zwenklagers maakt, met een doorsnede van wel 30 meter, die toch tot op een duizendste van een millimeter nauwkeurig moeten zijn. En dat terwijl de machine heel veel krachten uitoefent op het materiaal.”

Grenswaarden bepalen
Om te weten aan welke eisen die fundering exact moet voldoen, is er intensief overleg tussen Huisman en de specialisten van Technisch Buro C. de Heer, maar ook met Zayer, de Spaanse bouwer van de portaalfreesmachines. “De fabrikant heeft als uitgangspunt dat de fundering ‘oneindig stijf’ moet zijn, maar elke constructeur weet dat er altijd een grens is. Binnen de afstemming tussen de drie partijen bepalen wij dan de grenswaarden waarbinnen de constructie in elk geval moet blijven. Zodra die waarden bekend zijn, starten we met ons ontwerp. Omdat Huisman zelf hoofdaannemer is, en wij rechtstreeks met hen schakelen, zijn de lijnen kort en effectief. Als het ontwerp door alle partijen is goedgekeurd, verzorgen we ook de coördinatie tijdens de uitvoering.”

600 ton beton gestort
Uiteindelijk heeft de portaalfreesmachine een zodanige grote footprint – hij weegt 88 ton – dat er in de bedrijfshal een oppervlakte van 10 x 17 meter is uitgegraven om de fundering aan te brengen. De dikte van de uiteindelijke vloer voor de machine is 1,5 meter waarvoor, nadat de 25 ton wapening zorgvuldig is aangebracht, 600 ton beton is gestort. “Overigens hebben we de positionering van de fundering zodanig gekozen dat deze steunt op zoveel mogelijk heipalen die onder het gebouw staan. Zo geven die palen draagvermogen aan de fundering van de portaalfreesmachine, wat een verschil maakt in de uitvoering. Dat voordeel hebben wij hier, omdat we ook al in 2005 bij de bouw van deze hal betrokken waren. Wij hadden kennis en inzicht in de constructie van het gebouw, zodat we bij het plaatsten van deze vloer van die wetenschap gebruik konden maken.”

Relatie van meer dan 30 jaar
Het hele project is via 3D modellering en BIM uitgewerkt waarbij elk detail, tot en met de laatste wapeningsstaaf, is vastgelegd. “Omdat wij niet alleen het ontwerp verzorgen maar ook de uitvoering coördineren en na oplevering ook het werk inspecteren, zijn we – en voelen we ons ook – echt voor elk onderdeel verantwoordelijk. Of het nu om de bekisting gaat of de samenstelling van het beton; wij willen dat alles correct en volgens planning verloopt. Bij Huisman weet men dat wij zo werken en dat is ook de basis van onze relatie die al meer dan 30 jaar bestaat”, zegt Van der Maarl. “Wij begrijpen, door onze jarenlange samenwerking, het productieproces van Huisman en de daarbij behorende zware handling en transporten van Huisman-producten in en buiten de productiefaciliteiten. Dit maakt dat wij, denkend vanuit die Huisman-producten, constructies kunnen bedenken die functioneel zijn. Dit is vanaf de draagkracht van de bodem en de fundering tot en met een bovenloopkraan van 600 ton in de werkplaatsen. Als Technisch Buro de Heer hebben we deze ervaring, opgedaan bij Huisman in Schiedam, ook al ingezet voor de ontwikkeling van Huisman productiefaciliteiten in China, Tsjechië en Brazilië. Met enige trots kan ik wel zeggen dat er wereldwijd bijna geen gebouw of faciliteit van Huisman is waarvoor wij geen constructieve ontwerp- en rekenwerk hebben verricht”, besluit Van der Maarl.