museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
museumpark rotterdam
wapening in beton

Herinrichting vijvers Museumpark Rotterdam

Een herkenbaar onderdeel van het Museumpark in Rotterdam zijn de vijvers bij het Nieuwe Instituut. De kunstmatig aangelegde poeltjes die tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC liggen, vormen een bron van rust. Toen het Museum Boijmans van Beuningen startte met de bouw van het Depot Boijmans van Beuningen, besloot de gemeente Rotterdam om deze gelegenheid te gebruiken voor een volledige herinrichting van het Museumpark, inclusief de vijvers. Wij maakten het uitvoeringsontwerp en berekende of de materialen voldeden aan de bouweisen.

Onderdeel van de herinrichting was het plan om de vijvers groener te maken en een wandelvlonder aan te leggen tussen Café Westkop en de entree van Het Nieuwe Instituut. Onder de vijvers komt een opslagconstructie waar bij periodes met veel regen extra water kan worden opgeslagen. Het opgeslagen water kan worden ingezet tijdens zeer droge periodes, maar wordt ook in combinatie met een nieuwe vijverbodem en zuiverende waterplanten ingezet om het vijverwater schoon te houden. Hierdoor ontstaat meer flora en fauna in en rondom de vijvers.

Van 2D naar 3D
“Onze rol was het ontwerpen van de nieuwe entree en alle betonnen waterkeringen”, zegt constructief BIM-modelleur Matthijs van der Burg. “Verder ontwierpen we ook de opvangconstructie van de houten vlonder waarmee je over een deel van de vijver kunt lopen en de prefab onderdelen van de tribune en de waterbak. De basis hiervoor lag in 2D-tekeningen van de gemeente Rotterdam. Deze mochten wij via een omzetting naar een 3D-model uitwerken tot het uitvoeringsontwerp, inclusief de wapening. Dat was best wel een uitdaging, omdat er veel bijzondere hoeken in het ontwerp zaten die we goed op elkaar moesten laten aansluiten.”

Model tot leven brengen
Van der Burg: “Onze constructeur informeerde mij welke wapening we zouden gebruiken voor de constructie van de vijver. Ik zette deze informatie in het 3D-model en maakte zo op detailniveau inzichtelijk hoe de wapening op elkaar aansluit. Deze informatie is onmisbaar in de bouwfase, omdat de bouwers moeten weten hoe zij de losse delen van de wapening met elkaar moeten verbinden. Voor mij was het ook heel gaaf om tijdens het ontwerpproces stapje voor stapje te zien hoe de nieuwe vijver eruit kwam te zien. Bij de aangeleverde 2D-modellen is zo’n inrichting nog een beetje abstract, dus hoe meer je in 3D omzet, hoe levendiger het wordt.”

Transparantie en proactieve houding
Momenteel worden op basis van onze berekeningen en modellen de vijvers aangepast. “Het was een flinke kluif om van de aangeleverde gegevens een uitvoeringsontwerp te maken, maar het is gelukt en we zijn trots op het resultaat”, zegt eigenaar André van der Maarl. “De opdrachtgever was erg tevreden met onze proactieve houding, bijvoorbeeld bij het stroomlijnen van het ontwerpproces en het signaleren en terugkoppelen van aandachtspunten in het ontwerp. Verder waren ze erg te spreken over het feit dat we hen constant op de hoogte hielden over de laatste ontwikkelingen en hen betrokken bij belangrijke keuzes. We leverden de modellen bovendien netjes op tijd aan, zodat de vaart in project bleef.”