Watchtower “Paal 83” Rozenburg

Algemene projectomschrijving

Het plaatsen van de uitkijktoren “Paal 83” op de groene Rozenburgse landtong is een eerbetoon aan de eerste ligplaats voor overslag en bunkeren van LNG. Hij past in het beleid om de haven aantrekkelijk vorm te geven en laat zien dat de natuur in deze industriële omgeving floreert.

Uitkijktoren LNG “Paal 83” is vernoemd naar de afmeerpalen die de basis vormen van de nieuwe LNG ligplaats. De uitkijkpost toont niet alleen het werk van de roeiers (mannen die de schepen vast maken) maar ook de enorme schaal en maat van de afmeerpalen. Als er schepen aan liggen, ogen ze vrij nietig. In feite zijn het enorme kolossen. De drie draaiende trappen naar het uitkijkbordes op 16,4 meter hoogte zijn een verwijzing naar de getwijnde trossen waarmee de schepen worden vastgelegd. Op het bordes zijn informatiepanelen die verwijzen naar dat wat je ziet en ervaart. Hier is ook een speciaal gedicht van Derek Otte, Stadsdichter van Rotterdam, te lezen. “De Landtong Rozenburg is een groene oase, ideaal om te fietsen, te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht op de grootste haven van Europa. Deze uitkijktoren geeft daar een nieuw perspectief aan.”

Beschrijving staalconstructie

De uitkijktoren bestaat uit een mast Ø 2400×24 met een lengte van 23,4m1 die gefundeerd is op een enkele open stalen buispaal Ø 1620×16. De funderingspaal is zodanig diep ingebracht dat deze de horizontale belastingen uit wind, momenten uit excentrische belastingen van bordessen en trappen en verticale belastingen uit eigen gewicht en personen, op kan nemen.

De mast en de funderingspaal zijn afkomstig van oude afmeerpalen. Om deze onderdelen voor hergebruik in te kunnen zetten zijn er materiaalproeven uitgevoerd om aan te tonen dat zij voldoen voor deze nieuwe toepassing.

De spiraaltrappen ondersteund door HE240A uithouders bestaan uit trapbomen van gebogen strip 350×20 en gelaste stalen traptreden.

Het uitkijkbordes bestaat uit 9 stuks uitwaaierende HE300B liggers met aan het uiteinde een buisligger Ø 273×8. Deze buisligger symboliseert de trosbescherming zoals ook bij de afmeerpalen toegepast is, een zogenaamde “trosafwijzer”.